טיפים

הוסיפי טיפ משלך

על מנת להוסיף טיפ חייבים להתחבר

פורסם 13/11/2019 | 22:12
מעיין רבי
מאת: מעיין רבי

המלצה מעולהה!!! להפוך את העוגה על מגבת ישר שהיא יוצאת מהתנור, לעשר דקות בערך! היא שומרת על הגובה שלה!!!

פורסם 13/06/2019 | 19:33
תרכובת אורגנית קפיצה לניווטקפיצה לחיפוש ייצוג תלת-ממדי של מולקולת מתאן, התרכובת האורגנית הפשוטה ביותר המבנה הכימי של מולקולת גלוקוז, התרכובת האורגנית הנפוצה ביותר על פני כדור הארץ תרכובת אורגנית הוא שם לקבוצת חומרים הכוללת את רוב רובן של תרכובות הפחמן. מספר קטן של תרכובות מכילות פחמן נחשבות לתרכובות אנאורגניות - כלומר, אינן נחשבות לתרכובות אורגניות, בעיקר מסיבות היסטוריות. מגוון התרכובות האורגניות עצום - מעל ל-10 מיליון; רוב החומרים הידועים לאדם הם תרכובות אורגניות. מאחר שהסברה הרווחת עד המאה ה-19 הייתה כי תרכובות אלו מסונתזות על ידי יצורים חיים בלבד, דבק בהן השם "אורגניות", כביטוי לכך שמקורן באורגניזמים. הסברה הופרכה בשנת 1828 על ידי הכימאי הגרמני פרידריך ולר שסינתז שתנן במעבדה מחומרים אנאורגניים. מאז סונתזו בתנאי מעבדה תרכובות אורגניות רבות נוספות. המדע העוסק בכימיה של תרכובות פחמן נקרא "כימיה אורגנית" ומרבית תרכובות הפחמן הן תרכובות אורגניות. בין תרכובות הפחמן האנאורגניות ניתן לציין את הפחמן החד-חמצני (CO), הפחמן דו-חמצני (CO2) והחומצה הפחמתית (H2CO3). תוכן עניינים 1 הגדרה 2 מבנה 3 מגוון היסודות בתרכובות האורגניות 4 קבוצות פעילות 5 שמות 6 מחקר 7 ראו גם 8 קישורים חיצוניים 9 הערות שוליים הגדרה היות שהגדרת קבוצת התרכובת האורגניות היא היסטורית, קיים קושי מסוים באפיון הקבוצה על ידי הגדרה פשוטה. ההגדרה "תרכובת פחמן"[1] תכליל בתוכה, למשל, את הפחמן הדו-חמצני ואת היהלום הנחשבים לאנאורגניים: והגדרה מקובלת אחרת, "תרכובת הכוללת פחמן ומימן הקשורים זה לזה" תכליל בתוכה את המימן הציאנידי הנחשב לחומר אנאורגני ולא תכלול את השתנן, הנחשב לחומר אורגני. עם זאת, שימוש בכל אחת מההגדרות אלו יבצע הפרדה טובה למדי בין העולם הנחשב אורגני לעולם הנחשב האי אורגני, כאשר לקיום הגדרה מדויקת אין, למעשה, חשיבות רבה. מבנה התרכובות האורגניות מושתתות על תכונותיו המיוחדות של היסוד העומד במרכזן - הפחמן. לפחמן נטייה חזקה ביותר ליצור קשרים עם אטומים אחרים, במיוחד עם אטומי פחמן אחרים; בנוסף, גודלו הקטן מאפשר לו ליצור גם קשרים כפולים ומשולשים, דבר המגדיל את מספר אפשרויות הקשירה שלו. הפחמן נקשר לאטומי פחמן אחרים ומסוגל ליצור שרשראות ארוכות ביותר, כמעט ללא הגבלה. שרשראות אלו יכולות להסתעף וליצור מבנים מיוחדים (כמו טבעות), וכך הופך מספר התרכובות האפשריות לכמעט אינסופי. כיום ידועות כ-10 מיליון תרכובות אורגניות, ומספרן גדל בהתמדה: תרופות ופלסטיקים חדשים מסונתזים בכל יום, וחלבונים חדשים מתגלים באורגניזמים בתכיפות רבה. מולקולת מים. האלקטרונים תחת החמצן משתתפים בקשרים עם המימן, והאלקטרונים שמעליו הם לא-קושרים, וגורמים לדחיית הקשרים עם המימנים וליצירת הזווית במולקולה יתרונו של הפחמן על-פני יסודות אחרים, הוא היציבות הטובה יחסית של קשריו, הנובעת מהעדרם של אלקטרונים לא-קושרים ברמה החיצונית שלו: לפחמן ארבעה אלקטרונים ברמה החיצונית, וכולם יוצרים קשרים עם אטומים אחרים. בהיעדר אלקטרונים חופשיים ברמה החיצונית, נמנעת דחיה חשמלית של אלקטרונים מאטומים אחרים הפוגעת ביציבות הקשר. החמצן מהווה דוגמה מובהקת לאטום החסר יתרון זה. הוא קרוב אל הפחמן מבחינת מיקומו בטבלה המחזורית, אך לחמצן ששה אלקטרונים ברמה החיצונית. עקב כך רק שניים מהם יכולים להשתתף בקשרים (תוך השלמת מספרם הכולל של האלקטרונים ברמתו החיצונית למקסימום האפשרי, כלומר שמונה). שני הזוגות האחרים נותרים חופשיים ("לא-קושרים"), והם דוחים אלקטרונים מאטומים אחרים הקשורים לחמצן, דבר המתבטא בצורה הלא-קווית של הקשרים שהחמצן יוצר. מולקולות קטנות המכילות חמצן, כמו מים עדיין יציבות למדי, אך שרשראות ארוכות יותר כבר אינן אפשריות מבחינה תרמודינמית (כלומר, מבחינת יציבות הקשרים). מגוון היסודות בתרכובות האורגניות תרכובות אורגניות המכילות פחמן ומימן בלבד נקראות פחמימנים, והן משתייכות לארבע קבוצות עיקריות, לפי סוג הקשרים בין אטומי הפחמן בתרכובת: באלקאנים קיימים קשרים בודדים בלבד בין אטומי הפחמן. באלקנים קיים קשר כפול אחד לפחות בין שני אטומי פחמן. באלקינים קיים קשר משולש אחד לפחות בין שני אטומי פחמן. בתרכובות ארומטיות קיימים קשרים מיוחדים בין אטומי הפחמן: הם עוברים לסירוגין מתצורת קשר בודד לתצורת קשר כפול, ולהפך. בנוסף לפחמן ולמימן, תרכובות אורגניות רבות מכילות יסודות נוספים, דבר המגדיל בצורה ניכרת את מספר התרכובות האפשריות: חמצן הוא היסוד השכיח ביותר בתרכובות אורגניות אחרי פחמן. קבוצות רבות מכילות חמצן, למשל: כהלים, חומצות קרבוקסיליות, קטונים ואלדהידים. חומרים מסוימים מכילים מספר מסוים של אטומי חמצן, ומספר כפול של אטומי מימן. היות שהמולקולה הפשוטה ביותר המקיימת כלל זה היא מים, נקראות מולקולות אלו פחמימות (פחמן + מימה). חנקן מופיע גם הוא בתרכובות אורגניות רבות, ובעיקר בחומצות האמינו מהן בנויים כל החלבונים. הקבוצות העיקריות המכילות חנקן הן אמינים, אמידים, ניטרילים וציאנידים. זרחן מצוי בחומרים חשובים רבים הנמצאים בכל האורגניזמים. כל הנוקלאוטידים, המרכיבים את ה-DNA, החומר התורשתי של כל היצורים החיים, מכילים זרחן. ארבעת ההלוגנים - כלור, יוד, פלואור וברום - משתתפים בתרכובות רבות מספור, חלקן בעלות חשיבות רבה בתעשייה הכימית. גופרית (מצויה בחלבונים רבים), נתרן (בדטרגנטים), מגנזיום (בכלורופיל), ברזל (בהמוגלובין ובאנזימים רבים אחרים). כל אלה ועוד שורה ארוכה של יסודות נוספים משתתפים בתרכובות אורגניות תוך הגדלת המגוון שלהן. קבוצות פעילות חלוקת התרכובות האורגניות לקבוצות מבוססת על קבוצות פעילות - הידועות יותר בשם קבוצות פונקציונליות - הנמצאות בהן. הקבוצה הפונקציונלית היא אטום אחד או יותר הקשורים ביניהם בצורה מסוימת, ומחוברים לשלד הפחמני של המולקולה. אטומי פחמן הקשורים זה לזה בקשרים בודדים או הקשורים לאטומי מימן אינם נחשבים לקבוצה פונקציונלית. לפיכך, כל התרכובות האורגניות מכילות קבוצות פונקציונליות, מלבד האלקאנים, שהרי הללו מכילים אטומי פחמן ומימן וקשרים בודדים בלבד. להלן כמה דוגמאות לקבוצות פונקציונליות: אטום חמצן הקשור לאטום מימן מהווים את הקבוצה הפונקציונלית הידרוקסיל. חומרים המכילים קבוצת הידרוקסיל שייכים לקבוצת הכהלים. אטום חמצן הקשור לשני אטומי פחמן: הקבוצה הפונקציונלית נקראת קבוצה אֶתֶרית והחומרים המכילים אותה נקראים אֶתֶר. הקבוצה הפונקציונלית היא האתר במולקולה שבו מתרחשות רוב התגובות הכימיות בהן היא מעורבת. לדוגמה, כשחומצה גופרתית באה במגע עם כוהל, היא תוקפת את הקבוצה הפונקציונלית שלו, הידרוקסיל, מביאה לפליטתה מהמולקולה וליצירת אלקן. משום כך, יש טעם רב בחלוקת התרכובות האורגניות לקבוצות על-פי קבוצותיהן הפונקציונליות. רובן המוחלט של תכונותיהן הכימיות (נטייתן להגיב עם תרכובות אחרות) והפיזיקליות (נקודת רתיחה, צבע, מסיסות במים) נקבעות על ידי הקבוצה הפונקציונלית שהן מכילות. כהוכחה לחשיבותן של הקבוצות הפונקציונליות בתגובות הכימיות, ניתן להביא את האלקאנים: הללו, כאמור, נטולי קבוצה פונקציונלית, ואכן נטייתם להגיב עם חומרים אחרים פחותה בהרבה מזו של כהלים או אלדהידים מקבילים, למשל. שמות עקב מספרן העצום של התרכובות האורגניות וחלוקתן הסבוכה לקבוצות, הומצאה שיטה סטנדרטית למתן שמות להן, ואלה עיקריה: בכל שם של תרכובת אורגנית קיימים שני אלמנטים עיקריים: ציון מספר אטומי הפחמן במולקולה, בדרך כלל על ידי תחילית שמקורה ביוונית. למשל: מת- מציין אטום פחמן אחד; פּרוֹפּ- מציין שלושה אטומי פחמן, ציון קבוצות פונקציונליות או השתייכות לקבוצת תרכובות, בדרך כלל על ידי סופית. למשל: -אוֹל מציין כוהל; -אָל מציין אלדהיד. במקרה הצורך מתווספים אלמנטים נוספים לשם התרכובת: ציון מתמירים (אטומים או קבוצות המחליפות אטומי מימן בשרשרת הפחמנים של המולקולה). למשל, ברומו מציין קיומו של אטום ברום; פּרוֹפּיל מציין שמולקולה של פרופאן (אלקאן בעל שלושה פחמנים), פחות אטום מימן אחד, קשורה למולקולה הראשית. ציון כמות המתמירים, במקרה ויש יותר מאחד מכל סוג, בדרך כלל על ידי תחילית שמקורה ביוונית או בלטינית, המקדימה את שם המתמיר. למשל, דיברומו מציין קיומם של שני אטומי ברום; טֵטְרָאפרופיל מציין ארבע קבוצות פרופיל. ציון מיקום המתמירים לאורך שרשרת הפחמנים, בדרך כלל על ידי ספרה. למשל, 3-ברומו מציין אטום ברום הקשור לפחמן השלישי בשרשרת; 4,3-דיפרופיל מציין קבוצת פרופיל אחת הקשורה לפחמן השלישי, וקבוצת פרופיל אחרת הקשורה לפחמן הרביעי בשרשרת. ציון התצורה המרחבית, זאת על ידי כמה סוגים של תחיליות, אותיות ותווים מקדימים. למשל, במולקולה של טרנס-2-בּוּטֵן יש שתי קבוצות מתיל הפונות לכיוונים שונים; במולקולה של ציס-2-בוטן פונות שתי הקבוצות לאותו הכיוון. התרכובת (-)-2-ברומובוטאן מטה אור מקוטב הפוגע בה לכיוון שמאל; התרכובת (+)-2-ברומובוטאן מטה את האור המקוטב לכיוון ימין. הסוכר D-גלוקוז מסודר מבחינה מרחבית "לכיוון ימין", ואילו L-גלוקוז מסודר "לכיוון שמאל". למידע נוסף בנושא המבנה המרחבי ראו איזומר, סטריאוכימיה ואיזומריות ציס-טראנס. הטבלה שלהלן מפרטת את שמות ארבע התרכובות הקטנות ביותר בשבע קבוצות שונות של תרכובות אורגניות: משפחה ◄ אטומי פחמן ▼ אלקאנים אלקנים אלקינים כהלים קטונים אלדהידים חומצות קרבוקסיליות 1 מתאן - - מתנול - מתנאל חומצה מתנואית 2 אתאן אתן אתין אתנול - אתנאל חומצה אתנואית 3 פרופאן פרופן פרופין פרופנול פרופנון פרופנאל חומצה פרופנואית 4 בוטאן בוטן בוטין בוטנול בוטנון בוטנאל חומצה בוטנואית המשבצות הריקות בטבלה מייצגות תרכובות אשר קיומן אינו אפשרי. לא ייתכן, למשל, אלקן בעל אטום פחמן בודד, שכן אלקן מוגדר כתרכובת שבה קיים קשר קוולנטי כפול - בהכרח בין שני אטומי פחמן. לכל הכהלים, האלקנים, האלקינים והקטונים בני שלושה אטומי פחמן ומעלה קיימים מספר איזומרים, זאת לפי מיקום הקבוצה הפונקציונלית לאורך השרשרת הפחמנית. כך, למשל, השם "בוטנול" מייצג למעשה שתי תרכובות שונות: 1-בוטנול ו-2-בוטנול. לאוסף מפורט של כללי מתן השמות לתרכובות האורגניות ראו מונחון IUPAC. מחקר לתרכובות האורגניות תחום מחקר משלהן: כימיה אורגנית. למגוון העצום של התרכובות האורגניות יש גם שלל מבנים מרחביים שונים, שלהם חשיבות עליונה ליכולתן ולנטייתן של מולקולות להגיב עם מולקולות אחרות. בחקר המבנה המרחבי של התרכובות האורגניות עוסקת הסטריאוכימיה. כפי שהוזכר לעיל, כל היצורים החיים מורכבים מתרכובות אורגניות. מחקר רב נערך בניסיון לגלות ולמיין את כל החומרים הנמצאים באורגניזמים, להבין את תפקידם ואת הקשר בין המבנה שלהם לבין התפקיד ואת הדרך בה הם מופקים באורגניזם. בחקר התרכובות האורגניות מן ההיבט הביולוגי עוסקת הביוכימיה. ראו גם תרכובת אי-אורגנית קישורים חיצוניים מיזמי קרן ויקימדיה ויקימילון ערך מילוני בוויקימילון: אורגני ויקימילון ערך מילוני בוויקימילון: תרכבת אורגנית ויקישיתוף תמונות ומדיה בוויקישיתוף: תרכובת אורגנית הערות שוליים T. W. Graham Solomons. Organic Chemistry. John Wieley and sons; 4 edition (1988). ISBN 0-471-62942-1. pp. 3. קבוצות פונקציונליות פחמימנים אלקאן • אלקן • אלקין • קרבן • בנזיל • הלואלקאן Functional group with oxygen aldehyde 8295.JPG תרכובות חמצן הידרוקסיל (כוהל) • קרבוניל • קטון • אלדהיד • אציל • קרבונט • חומצה קרבוקסילית • אנהידריד • אסטר • הידרופראוקסיד • פראוקסיד • אתר • המיאצטל • המיקטאל • אצטל • קטאל תרכובות חנקן אמין • אמיד • קרבאמאט • אימין • אימיד • אזיד • אזו • ציאנט • איזוציאנט • ציאניד • איזוניטריל • הידרזון • ניטראט • ניטריט • ניטרו • ניטרוסו • אוקסים • פירידין תרכובות זרחן פוספין • חומצה פוספונית • פוספאט • פוספודיאסטר תרכובות גופרית תיול • תיואתר • דיסולפיד • סולפוקסיד • סולפון • חומצה סולפינית • חומצה סולפונית • תיוציאנט • איזותיוציאנט • תיוקטון • תיאל • תיואסטר • סולפונאמיד תרכובות ביוכימיות חומצת שומן (ח.קרבוקסילית) • חלבון (פולי-אמיד) • פחמימה (קטון או אלדהיד)
מאת: 10

תרכובת אורגנית קפיצה לניווטקפיצה לחיפוש ייצוג תלת-ממדי של מולקולת מתאן, התרכובת האורגנית הפשוטה ביותר המבנה הכימי של מולקולת גלוקוז, התרכובת האורגנית הנפוצה ביותר על פני כדור הארץ תרכובת אורגנית הוא שם לקבוצת חומרים הכוללת את רוב רובן של תרכובות הפחמן. מספר קטן של תרכובות מכילות פחמן נחשבות לתרכובות אנאורגניות - כלומר, אינן נחשבות לתרכובות אורגניות, בעיקר מסיבות היסטוריות. מגוון התרכובות האורגניות עצום - מעל ל-10 מיליון; רוב החומרים הידועים לאדם הם תרכובות אורגניות. מאחר שהסברה הרווחת עד המאה ה-19 הייתה כי תרכובות אלו מסונתזות על ידי יצורים חיים בלבד, דבק בהן השם "אורגניות", כביטוי לכך שמקורן באורגניזמים. הסברה הופרכה בשנת 1828 על ידי הכימאי הגרמני פרידריך ולר שסינתז שתנן במעבדה מחומרים אנאורגניים. מאז סונתזו בתנאי מעבדה תרכובות אורגניות רבות נוספות. המדע העוסק בכימיה של תרכובות פחמן נקרא "כימיה אורגנית" ומרבית תרכובות הפחמן הן תרכובות אורגניות. בין תרכובות הפחמן האנאורגניות ניתן לציין את הפחמן החד-חמצני (CO), הפחמן דו-חמצני (CO2) והחומצה הפחמתית (H2CO3). תוכן עניינים 1 הגדרה 2 מבנה 3 מגוון היסודות בתרכובות האורגניות 4 קבוצות פעילות 5 שמות 6 מחקר 7 ראו גם 8 קישורים חיצוניים 9 הערות שוליים הגדרה היות שהגדרת קבוצת התרכובת האורגניות היא היסטורית, קיים קושי מסוים באפיון הקבוצה על ידי הגדרה פשוטה. ההגדרה "תרכובת פחמן"[1] תכליל בתוכה, למשל, את הפחמן הדו-חמצני ואת היהלום הנחשבים לאנאורגניים: והגדרה מקובלת אחרת, "תרכובת הכוללת פחמן ומימן הקשורים זה לזה" תכליל בתוכה את המימן הציאנידי הנחשב לחומר אנאורגני ולא תכלול את השתנן, הנחשב לחומר אורגני. עם זאת, שימוש בכל אחת מההגדרות אלו יבצע הפרדה טובה למדי בין העולם הנחשב אורגני לעולם הנחשב האי אורגני, כאשר לקיום הגדרה מדויקת אין, למעשה, חשיבות רבה. מבנה התרכובות האורגניות מושתתות על תכונותיו המיוחדות של היסוד העומד במרכזן - הפחמן. לפחמן נטייה חזקה ביותר ליצור קשרים עם אטומים אחרים, במיוחד עם אטומי פחמן אחרים; בנוסף, גודלו הקטן מאפשר לו ליצור גם קשרים כפולים ומשולשים, דבר המגדיל את מספר אפשרויות הקשירה שלו. הפחמן נקשר לאטומי פחמן אחרים ומסוגל ליצור שרשראות ארוכות ביותר, כמעט ללא הגבלה. שרשראות אלו יכולות להסתעף וליצור מבנים מיוחדים (כמו טבעות), וכך הופך מספר התרכובות האפשריות לכמעט אינסופי. כיום ידועות כ-10 מיליון תרכובות אורגניות, ומספרן גדל בהתמדה: תרופות ופלסטיקים חדשים מסונתזים בכל יום, וחלבונים חדשים מתגלים באורגניזמים בתכיפות רבה. מולקולת מים. האלקטרונים תחת החמצן משתתפים בקשרים עם המימן, והאלקטרונים שמעליו הם לא-קושרים, וגורמים לדחיית הקשרים עם המימנים וליצירת הזווית במולקולה יתרונו של הפחמן על-פני יסודות אחרים, הוא היציבות הטובה יחסית של קשריו, הנובעת מהעדרם של אלקטרונים לא-קושרים ברמה החיצונית שלו: לפחמן ארבעה אלקטרונים ברמה החיצונית, וכולם יוצרים קשרים עם אטומים אחרים. בהיעדר אלקטרונים חופשיים ברמה החיצונית, נמנעת דחיה חשמלית של אלקטרונים מאטומים אחרים הפוגעת ביציבות הקשר. החמצן מהווה דוגמה מובהקת לאטום החסר יתרון זה. הוא קרוב אל הפחמן מבחינת מיקומו בטבלה המחזורית, אך לחמצן ששה אלקטרונים ברמה החיצונית. עקב כך רק שניים מהם יכולים להשתתף בקשרים (תוך השלמת מספרם הכולל של האלקטרונים ברמתו החיצונית למקסימום האפשרי, כלומר שמונה). שני הזוגות האחרים נותרים חופשיים ("לא-קושרים"), והם דוחים אלקטרונים מאטומים אחרים הקשורים לחמצן, דבר המתבטא בצורה הלא-קווית של הקשרים שהחמצן יוצר. מולקולות קטנות המכילות חמצן, כמו מים עדיין יציבות למדי, אך שרשראות ארוכות יותר כבר אינן אפשריות מבחינה תרמודינמית (כלומר, מבחינת יציבות הקשרים). מגוון היסודות בתרכובות האורגניות תרכובות אורגניות המכילות פחמן ומימן בלבד נקראות פחמימנים, והן משתייכות לארבע קבוצות עיקריות, לפי סוג הקשרים בין אטומי הפחמן בתרכובת: באלקאנים קיימים קשרים בודדים בלבד בין אטומי הפחמן. באלקנים קיים קשר כפול אחד לפחות בין שני אטומי פחמן. באלקינים קיים קשר משולש אחד לפחות בין שני אטומי פחמן. בתרכובות ארומטיות קיימים קשרים מיוחדים בין אטומי הפחמן: הם עוברים לסירוגין מתצורת קשר בודד לתצורת קשר כפול, ולהפך. בנוסף לפחמן ולמימן, תרכובות אורגניות רבות מכילות יסודות נוספים, דבר המגדיל בצורה ניכרת את מספר התרכובות האפשריות: חמצן הוא היסוד השכיח ביותר בתרכובות אורגניות אחרי פחמן. קבוצות רבות מכילות חמצן, למשל: כהלים, חומצות קרבוקסיליות, קטונים ואלדהידים. חומרים מסוימים מכילים מספר מסוים של אטומי חמצן, ומספר כפול של אטומי מימן. היות שהמולקולה הפשוטה ביותר המקיימת כלל זה היא מים, נקראות מולקולות אלו פחמימות (פחמן + מימה). חנקן מופיע גם הוא בתרכובות אורגניות רבות, ובעיקר בחומצות האמינו מהן בנויים כל החלבונים. הקבוצות העיקריות המכילות חנקן הן אמינים, אמידים, ניטרילים וציאנידים. זרחן מצוי בחומרים חשובים רבים הנמצאים בכל האורגניזמים. כל הנוקלאוטידים, המרכיבים את ה-DNA, החומר התורשתי של כל היצורים החיים, מכילים זרחן. ארבעת ההלוגנים - כלור, יוד, פלואור וברום - משתתפים בתרכובות רבות מספור, חלקן בעלות חשיבות רבה בתעשייה הכימית. גופרית (מצויה בחלבונים רבים), נתרן (בדטרגנטים), מגנזיום (בכלורופיל), ברזל (בהמוגלובין ובאנזימים רבים אחרים). כל אלה ועוד שורה ארוכה של יסודות נוספים משתתפים בתרכובות אורגניות תוך הגדלת המגוון שלהן. קבוצות פעילות חלוקת התרכובות האורגניות לקבוצות מבוססת על קבוצות פעילות - הידועות יותר בשם קבוצות פונקציונליות - הנמצאות בהן. הקבוצה הפונקציונלית היא אטום אחד או יותר הקשורים ביניהם בצורה מסוימת, ומחוברים לשלד הפחמני של המולקולה. אטומי פחמן הקשורים זה לזה בקשרים בודדים או הקשורים לאטומי מימן אינם נחשבים לקבוצה פונקציונלית. לפיכך, כל התרכובות האורגניות מכילות קבוצות פונקציונליות, מלבד האלקאנים, שהרי הללו מכילים אטומי פחמן ומימן וקשרים בודדים בלבד. להלן כמה דוגמאות לקבוצות פונקציונליות: אטום חמצן הקשור לאטום מימן מהווים את הקבוצה הפונקציונלית הידרוקסיל. חומרים המכילים קבוצת הידרוקסיל שייכים לקבוצת הכהלים. אטום חמצן הקשור לשני אטומי פחמן: הקבוצה הפונקציונלית נקראת קבוצה אֶתֶרית והחומרים המכילים אותה נקראים אֶתֶר. הקבוצה הפונקציונלית היא האתר במולקולה שבו מתרחשות רוב התגובות הכימיות בהן היא מעורבת. לדוגמה, כשחומצה גופרתית באה במגע עם כוהל, היא תוקפת את הקבוצה הפונקציונלית שלו, הידרוקסיל, מביאה לפליטתה מהמולקולה וליצירת אלקן. משום כך, יש טעם רב בחלוקת התרכובות האורגניות לקבוצות על-פי קבוצותיהן הפונקציונליות. רובן המוחלט של תכונותיהן הכימיות (נטייתן להגיב עם תרכובות אחרות) והפיזיקליות (נקודת רתיחה, צבע, מסיסות במים) נקבעות על ידי הקבוצה הפונקציונלית שהן מכילות. כהוכחה לחשיבותן של הקבוצות הפונקציונליות בתגובות הכימיות, ניתן להביא את האלקאנים: הללו, כאמור, נטולי קבוצה פונקציונלית, ואכן נטייתם להגיב עם חומרים אחרים פחותה בהרבה מזו של כהלים או אלדהידים מקבילים, למשל. שמות עקב מספרן העצום של התרכובות האורגניות וחלוקתן הסבוכה לקבוצות, הומצאה שיטה סטנדרטית למתן שמות להן, ואלה עיקריה: בכל שם של תרכובת אורגנית קיימים שני אלמנטים עיקריים: ציון מספר אטומי הפחמן במולקולה, בדרך כלל על ידי תחילית שמקורה ביוונית. למשל: מת- מציין אטום פחמן אחד; פּרוֹפּ- מציין שלושה אטומי פחמן, ציון קבוצות פונקציונליות או השתייכות לקבוצת תרכובות, בדרך כלל על ידי סופית. למשל: -אוֹל מציין כוהל; -אָל מציין אלדהיד. במקרה הצורך מתווספים אלמנטים נוספים לשם התרכובת: ציון מתמירים (אטומים או קבוצות המחליפות אטומי מימן בשרשרת הפחמנים של המולקולה). למשל, ברומו מציין קיומו של אטום ברום; פּרוֹפּיל מציין שמולקולה של פרופאן (אלקאן בעל שלושה פחמנים), פחות אטום מימן אחד, קשורה למולקולה הראשית. ציון כמות המתמירים, במקרה ויש יותר מאחד מכל סוג, בדרך כלל על ידי תחילית שמקורה ביוונית או בלטינית, המקדימה את שם המתמיר. למשל, דיברומו מציין קיומם של שני אטומי ברום; טֵטְרָאפרופיל מציין ארבע קבוצות פרופיל. ציון מיקום המתמירים לאורך שרשרת הפחמנים, בדרך כלל על ידי ספרה. למשל, 3-ברומו מציין אטום ברום הקשור לפחמן השלישי בשרשרת; 4,3-דיפרופיל מציין קבוצת פרופיל אחת הקשורה לפחמן השלישי, וקבוצת פרופיל אחרת הקשורה לפחמן הרביעי בשרשרת. ציון התצורה המרחבית, זאת על ידי כמה סוגים של תחיליות, אותיות ותווים מקדימים. למשל, במולקולה של טרנס-2-בּוּטֵן יש שתי קבוצות מתיל הפונות לכיוונים שונים; במולקולה של ציס-2-בוטן פונות שתי הקבוצות לאותו הכיוון. התרכובת (-)-2-ברומובוטאן מטה אור מקוטב הפוגע בה לכיוון שמאל; התרכובת (+)-2-ברומובוטאן מטה את האור המקוטב לכיוון ימין. הסוכר D-גלוקוז מסודר מבחינה מרחבית "לכיוון ימין", ואילו L-גלוקוז מסודר "לכיוון שמאל". למידע נוסף בנושא המבנה המרחבי ראו איזומר, סטריאוכימיה ואיזומריות ציס-טראנס. הטבלה שלהלן מפרטת את שמות ארבע התרכובות הקטנות ביותר בשבע קבוצות שונות של תרכובות אורגניות: משפחה ◄ אטומי פחמן ▼ אלקאנים אלקנים אלקינים כהלים קטונים אלדהידים חומצות קרבוקסיליות 1 מתאן - - מתנול - מתנאל חומצה מתנואית 2 אתאן אתן אתין אתנול - אתנאל חומצה אתנואית 3 פרופאן פרופן פרופין פרופנול פרופנון פרופנאל חומצה פרופנואית 4 בוטאן בוטן בוטין בוטנול בוטנון בוטנאל חומצה בוטנואית המשבצות הריקות בטבלה מייצגות תרכובות אשר קיומן אינו אפשרי. לא ייתכן, למשל, אלקן בעל אטום פחמן בודד, שכן אלקן מוגדר כתרכובת שבה קיים קשר קוולנטי כפול - בהכרח בין שני אטומי פחמן. לכל הכהלים, האלקנים, האלקינים והקטונים בני שלושה אטומי פחמן ומעלה קיימים מספר איזומרים, זאת לפי מיקום הקבוצה הפונקציונלית לאורך השרשרת הפחמנית. כך, למשל, השם "בוטנול" מייצג למעשה שתי תרכובות שונות: 1-בוטנול ו-2-בוטנול. לאוסף מפורט של כללי מתן השמות לתרכובות האורגניות ראו מונחון IUPAC. מחקר לתרכובות האורגניות תחום מחקר משלהן: כימיה אורגנית. למגוון העצום של התרכובות האורגניות יש גם שלל מבנים מרחביים שונים, שלהם חשיבות עליונה ליכולתן ולנטייתן של מולקולות להגיב עם מולקולות אחרות. בחקר המבנה המרחבי של התרכובות האורגניות עוסקת הסטריאוכימיה. כפי שהוזכר לעיל, כל היצורים החיים מורכבים מתרכובות אורגניות. מחקר רב נערך בניסיון לגלות ולמיין את כל החומרים הנמצאים באורגניזמים, להבין את תפקידם ואת הקשר בין המבנה שלהם לבין התפקיד ואת הדרך בה הם מופקים באורגניזם. בחקר התרכובות האורגניות מן ההיבט הביולוגי עוסקת הביוכימיה. ראו גם תרכובת אי-אורגנית קישורים חיצוניים מיזמי קרן ויקימדיה ויקימילון ערך מילוני בוויקימילון: אורגני ויקימילון ערך מילוני בוויקימילון: תרכבת אורגנית ויקישיתוף תמונות ומדיה בוויקישיתוף: תרכובת אורגנית הערות שוליים T. W. Graham Solomons. Organic Chemistry. John Wieley and sons; 4 edition (1988). ISBN 0-471-62942-1. pp. 3. קבוצות פונקציונליות פחמימנים אלקאן • אלקן • אלקין • קרבן • בנזיל • הלואלקאן Functional group with oxygen aldehyde 8295.JPG תרכובות חמצן הידרוקסיל (כוהל) • קרבוניל • קטון • אלדהיד • אציל • קרבונט • חומצה קרבוקסילית • אנהידריד • אסטר • הידרופראוקסיד • פראוקסיד • אתר • המיאצטל • המיקטאל • אצטל • קטאל תרכובות חנקן אמין • אמיד • קרבאמאט • אימין • אימיד • אזיד • אזו • ציאנט • איזוציאנט • ציאניד • איזוניטריל • הידרזון • ניטראט • ניטריט • ניטרו • ניטרוסו • אוקסים • פירידין תרכובות זרחן פוספין • חומצה פוספונית • פוספאט • פוספודיאסטר תרכובות גופרית תיול • תיואתר • דיסולפיד • סולפוקסיד • סולפון • חומצה סולפינית • חומצה סולפונית • תיוציאנט • איזותיוציאנט • תיוקטון • תיאל • תיואסטר • סולפונאמיד תרכובות ביוכימיות חומצת שומן (ח.קרבוקסילית) • חלבון (פולי-אמיד) • פחמימה (קטון או אלדהיד)

פורסם 28/10/2018 | 04:31
כרוב למילוי
מאת: צילה

את הכרוב שמים במקפיא עד הקפאה מלאה, בלילה לפני הבישול, מוצאים את הכרוב על השיש ונותנים לו להפשיר כך העלים נפרדים בקלות וללא הרתחה. בתאבון

פורסם 07/10/2018 | 21:00
אוכל דיאטטי
מאת: רבקה

כל קציצות ולביבות לרבות לביבות תפוחי אדמה אפשר לאפות בתנור. משמנים נייר אפיה עם מעט שמן, אפשר להבריש עם מברשת ביצים להניח את הקציצות ולהבריש מלמעלה עם מברשת ביצים טיפת שמן ולאפות. יוצא נהדר. כך אני מכינה גם דג סול עם ביצה וקמח מצה, חצילים וכן חצילים בקמח מצה.

פורסם 24/08/2018 | 05:07
השקיעו במראה, אנחנו קודם אוכלים עם העיניים ורק אז טועמים.
מאת: Merav Vaknin

הגשה יפה היא מפתח להצלחה !

פורסם 17/08/2018 | 02:24
תחתיות ארטישוק עם בשר
תחתיות ארטישוק עם בשר
מאת: דליה

ממליצה בנוסף להשריית התחתיות במים ולימון גם להרתיח כרבע שעה.

פורסם 17/04/2018 | 12:50
ערבוב נכון של בלילה לעוגה בכדי שלא תשבר
מאת: לילך טייב

תנועות קיפול במרית (לקקן) הן הערבוב הנכון לבלילות של עוגות המכילות ביצים. אם מערבבים בכף או מקצף, הקצף נשבר, והעוגה לא תהיה אוורירית ואולי גם לא תעלה יפה בתנור.

פורסם 04/04/2018 | 04:53
תמיד להיצמד
מאת: orel shahar

בפעם הראשונה שמכינים את המתכון תמיד להיצמד להוראות ההכנה ורק אחר-כך לשנות את המתכון לפי דעתכם!

פורסם 14/11/2017 | 10:10
שידרוג מרקים
מאת: מלכה זיידנר

הוסיפו עצם בקר למרק משדרג את הטעם

פורסם 14/11/2017 | 10:08
הכנת גאנש
מאת: מלכה זיידנר

כשמכינים גאנש צריך לכניס למקרר ללילה ורק אז להוציא ולהקציף

פורסם 14/11/2017 | 10:06
הקצפת חלבון
מאת: מלכה זיידנר

הקציפו את החלבונים עם קורט מלח 2 דקות ואז הוסיפו את הסוכר הרצוי לפי המתכון המלח משפר את ההקצפה

פורסם 03/11/2017 | 10:06
קילוף ושמירה על שום
מאת: קורין לביא

אני קונה שום השרוולים ומכניסה למקפיא. ברגע שצריכה אני מוציאה ומכניסה לכלי עם מים. חמש דקות במים ואז חותכת את ה'טוסיק' של השום והם ישר יוצאים בלי שום בעייה וריח.

פורסם 30/10/2017 | 00:11
רביכה
מאת: מלכה זיידנר

בכדי להסמיך מרק כדאי להכין רביכה לתוך מחבת לשים בין 2 ל 3 כפות שמן לחמם להוסיף 2 כפות קמח ולערבב על האש עד שהקמח הופך לצבע זהוב לצקת כף מהמרק לתוך המחבת לערבב מהר ולהעביר לסיר מוסיף גם טעם וכם סמיכות למרק

פורסם 14/10/2017 | 23:23
הכנות לפני בישול ואפייה
מאת: מלכה זיידנר

א.לבדוק לפי התפריט אם יש לנו את כל המוצרים למתכון ונכין אותם על השייש ב.להכין קומקום מים רותחים שיהיה זמין למקרה שנצטרך לתבשיל ג.להכין קערת מים קרים למקרה שנצטרך להרטיב ידיים 4.באפייה חייבים להיצמד למתכון

פורסם 07/10/2017 | 12:34
פחזניות כללים להכנה
מאת: מלכה זיידנר

כללים להכנת פחזניות ארשום מתכון עם הכללים שלב ראשון נחמם את התנור על 190 מעלות שלב שני להכין ולנפות כוס קמח רגיל שלב שלישי בסיר קטן לשים 2 כפיות סוכר 1/2 כפית מלח 100 גרם חמאה כוס מים להניח על להבה קטנה כשהחמאה נמסה והכל מתחיל לבעבע לערבב ולהוסיף מיד כוס קמח רגיל ולהמשיך לערבב עד שהבצק נאסף ונעתק מהסיר להמשיך לערבב ורק אחרי דקה של ערבוב לכבות את הגז שלב רביעי לאחר שכיבינו את הגז להמשיך לערבב לפחות 2 דקות לחכות שהבצק יתקרר ואז להעביר לקערת המיקסר וללוש עם וו גיטרה שלב חמישי להוסיף ביצה לערבב היטב כי הבצק משנה צורה ולאחר עירבוב של 2 דקות חוזר לעצמו ואז להוסיף עוד ביצה כך סך הכל 4 ביצים בכודל M שלב שישי להעביר לשקית זילוף לגזור או לשים צנתר פרח גדול ולהתחיל לזלף תוך תנועה סיבובית שלב שביעי להכניס לתנור שחומם מראש ל25 דקות דרך הזכוכית לראות אם תפחו והזהיבו ורק אז להוריד את חום התנור בהדרגה ל180 ל5 דקות ל160 ל5 דקות ל140 ל5 דקות ואז לכבות לא לפתוח את התנור רק כשהתנור מתקרר להוציא למלא בקרם להקציף 1 שמנת מתוקה 1 אינסטנט פודינג 1 סוכר וניל 1/2 כוס חלב לפזר אבקת סוכר ולהגיש בהצלחה

פורסם 10/09/2017 | 00:47
איזה ירק מוסיפים לדגים לבשר לפסטות ובכלל
איזה ירק מוסיפים לדגים לבשר לפסטות ובכלל
מאת: מלכה זיידנר

לדגים להוסיף כוסברה לקציצות מטוגנות ** פטרוזילייה וכוסברה לקציצות דגים או בשר ברוטב **פטרוסילייה כוסברה בקציצה עצמה וברוטב פטרוזילייה כוסברה גם קוביות ארטישוק לרוטב עגבניות **כוסברה או טימין למרק עוף **שורש פטרוזיליה ופטרוזילייה ראש סלרי וגם עלי סלרי בצל גזר לפסטות **בזיליקום טימין לאורז **שמיר

פורסם 28/08/2017 | 00:47
עוגת דבש שחומה או כל עוגה אחרת
מאת: מלכה זיידנר

החליפו 1/2 כוס סוכר לבן בסוכר חום לקבלת עוגה שחומה ויפה וזאת במקום נס קפה

פורסם 03/08/2017 | 09:18
ספגטי אטריות
מאת: מלכה זיידנר

כשאתם מכינים תבשיל כלשהו כמו למשל כרוב עם אטריות ועוד תתחילו בהכנת התבשיל ורק אז לבשל את האטריות או פסטה ולהוסיף לתבשיל לפסטה או אטריות בלי רוטב יש תכונה שהיא מתייבש גם אם זולפים עליה שמן אז עדיף להכין קודם התבשיל

פורסם 20/07/2017 | 01:54
תבלינים שונים במלחייה
מאת: מלכה זיידנר

תבלינים שאותם אמורים לפזר על או בתוך עוגה עדיף לשים במלחייה הפיזור יותר נח

פורסם 20/07/2017 | 01:51
תבלימים שונים במלחייה
מאת: מלכה זיידנר

תבלינים דאותם אמורים לפזר על או בתוך עוגה עדיף לשמם במלחייה הפיזור יותר נוח

פורסם 10/07/2017 | 06:02
רשימת קניות לפי נושאים
מאת: מלכה זיידנר

במקום להתרוצץ בסופר הכינו רשימה לפי נושאים ירקות מוצרי חלב מעדנייה בשר דגים שימורים חומרי נקיון חד פעמי ועוד

פורסם 10/07/2017 | 05:59
ג'חנון -איך להקפיא
מאת: מלכה זיידנר

רוצים להקפיא גחנון הניחו נייר אפייה בתוך מכסה הסיר בו אתן מתכוונות להכין ג'חנון גלגלו גחנון והניחו בתוך המכסה יש להשאיר מרווח של 1/2 ס"מ מקצה המכסה להניח בשתי וערב לא להוציא מהמכסה לעטוף עם קצוות נייר האפייה לעטוף בניילון נצמד להכניס למקרר להקפאה כשקופא להוציא מהמכסה (תוכלו להכין עוד מנה ולהרפיא) יחד עם נייר האפייה לעטוף בניילון נצמד ולהחזיר למקפיא עד לשימוש

פורסם 05/07/2017 | 12:31
בתא ההקפאה
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

את האגוזים השקדים קשיו מבחר אגוזים למינהם לעטוף בנילון היטב כמה פעמים ולהכנס לתא ההקפאה. להפריש ממנו חלק קטן ליום המחרת וכך נישמרים האגוזים לאכול כל יום מחדש טעים ורענן

פורסם 03/07/2017 | 05:11
בדיקת מזווה ומקפיא
מאת: מלכה זיידנר

לפני שיוצאים לקניות בידקו במזווה ובמקפיא מה חסר בדיוק כמו כן את המוצרים עם התוקף הקצר לשים בקצה המזווה או המקפיא

פורסם 03/07/2017 | 05:08
איחסון נכון בקיץ
מאת: מלכה זיידנר

הקיץ כבר כאן חייבים לאחסן קמח קטניות תבלינים במקרר לשמור נגד מזיקים

פורסם 03/07/2017 | 04:58
לימונענע לימים חמים
מאת: מלכה זיידנר

במיוחד לקיץ קנקן לימונענע לתוך קנקן לסחוט מיץ מ 3 לימונים(תלוי בגודל הקנקן) בכוס עם מים רותחים להמיס סוכר לקרר להוסיף לקנקן להוסיף גרדת לימון עלי נענע ולימון פרוס ומים קרים לשים במקרר שיהיה ממש קר להוציא להוסיף קוביות קרח ולהגיש

פורסם 04/06/2017 | 07:02
לחמניות שום בהקפאה 4-6-2017
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

לחמניות שום לארוז היטב. ניתן להקפיא להוציא ולהפשיר בתנור חימום והם טריים טעימים מאוד ריחו של השום משגע

פורסם 04/06/2017 | 06:49
לחמניות שום בהקפאה 4-6-2017
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

לחמניות שום ניתן להקפיא להוציא ולהפשיר בתנור חימום והם טריים טעימים מאוד ריחו של השום משגע

פורסם 04/06/2017 | 06:47
לחמניות שמרים עם שום
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

לחמני

פורסם 02/06/2017 | 11:06
הכנת קרוטונים מחלת שבת
מאת: מלכה זיידנר

חלה שנשארה משבת לפרוס ( עדיף יום למחרת ככדי שתתיבש) לקוביות של 3/3 ס"מ או לרצועות ארוכות לשים על נייר אפייה לזלוף שמן זית לפזר זעתר להכניס לתנור שחומם מראש 180 מעלות עד שמזהיב לערבב מידי פעם לכבות את התנור לפתוח מעט את דלת התנור עד שהתנור מתקרר

פורסם 02/06/2017 | 10:51
הרחקת נמלים עוד שיטה
מאת: מלכה זיידנר

הרחקת נמלים מהשייש לנגב היטב את השייש ולטבול מטלית בתוך קערית עם חומץ ולנגב את השייש וכמובן אפשר לפזר מקלות קינמון על השייש

פורסם 11/05/2017 | 00:41
לבצק שמרים 11-5-2017
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

הדרך הכי נוחה לבצק שמרים פשוט לשמן קערה ולסובב את הבצק מסביב שיטה קלה ונוחה מאוד

פורסם 11/05/2017 | 00:29
לבצק שמרים 11-5-2017
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

הדרך הכי נוחה לבצק שמרים פשוט לשמן קערה ולסובב את הבצק מסביב שיטה קלה ונוחה מאוד

פורסם 04/05/2017 | 08:23
הרחקת נמלים
מאת: מלכה זיידנר

בכדי להרחיק נמלים מהמטבח פזרי על השייש מקלות קינמון לא יותר מידי מספיק 2 או 3 מקלות

פורסם 27/03/2017 | 16:11
שיטה קלה לקילוף פלפל גמבה על האש
מאת: מלכה זיידנר

כשצולים פלפל גמבה על האש יש בסיום הצלייה להכניס לשקית ניילון לסגור לחמש דקות ואז לקלוף בקלות

פורסם 26/03/2017 | 16:59
ניקוי מיקרוגל
מאת: מלכה זיידנר

לתוך קערה לסחוט מיץ מ 2 לימונים לשים גם את הקליפה למלא בקערה מים לשים ביקרו להפעיל 3 דקות לחכות 5 דקות לפתוח ולנגב עם מטלית

פורסם 26/03/2017 | 16:55
עוגות שוקולד
מאת: מלכה זיידנר

בעוגת שוקולד תמיד תמיד לשים תמצית רום מחדד מוסיף טעם מעולה

פורסם 13/01/2017 | 11:55
חמין
מאת: מלכה זיידנר

מכנים חמין לאחר שמבשלים על הגז ולפני שמעבירים לתנור יש לחמם את התנור על חום גבוהה מאוד להכניס את הסיר ישר מהגז לתנור להשאיר כחצי שעה על חום גבוהה ורק לאחר שהחמין רותח בתנור להעביר ל100 מעלות או לחום שאתם נוהגים להשתמש

פורסם 07/01/2017 | 10:01
המלצות
מאת: מירי לוי

שלום!!!!!!ניסיתי את המתכונים של גוליאנה רמה 10 הכלטעים טעים מאוד הסבר מקצועי אהבתי את המרקים העוגות ישר כוחעלי והצליחי

פורסם 01/01/2017 | 17:43
בצק שמרים המיועד לטיגון
מאת: מלכה זיידנר

בבצק שמרים המיועד לטיגון כמו סופגניות או פריקסה ועוד כדאי לשים כף אחת של ערק או קוניאק או ויסקי למניעת חדירת שמן לבצק בזמן הויגון

פורסם 19/11/2016 | 08:35
שאריות
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

לחם ללא גלוטן שאפוי בבית. היתייבש לאחר מספר ימים. ניתן ליבש שוב בתנור. להכניס למעבד מזון ולפורר/ לטחון ויש לנו פרורי לחם. טעימים. הכמות הנותרת אפשר להקפיא בקופסא אטומה טובה.

פורסם 07/11/2016 | 12:11
כרוב לחיטוי
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

את עלי הכרוב תולשים ומניחים בקערת מים יוצקים חומץ 4 כפות לנטרל מזיקים למינהם ושוטפים במים קרים מהברז.

פורסם 01/10/2016 | 16:06
אורז לבן בוהק
מאת: עליזה אשר

בסוף בישול אורז לבן, יש להוסיף 1 כף חומץ סינטטי לבן, לערבב ולכסות את הסיר. רצוי לכסות את הסיר במגבת על מנת לשמור שהחום ישמר. יוצא אורז צח ומבריק

פורסם 27/09/2016 | 12:54
כלי הגשה ומפות
מאת: מלכה זיידנר

בסד החגים ממש בפתח כדאי לתכנן מראש באיזה מפות נשתמש באיזה כלים להגיש איך להגיש את הדגים באיזה כלי להגיש את הבשרים איך להגיש את התוספות אם צריך לקנות אז כמובן שזה גוזל זמן יקר הכינו מראש חג שמח

פורסם 26/09/2016 | 12:00
בצק שמרים
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

ניתן להקפיא. בצק שמרים לשם שימוש במועד מאוחר יותר. (עד חודשיים). מיד לאחר הכנתו. והוצאתו מהמערבל יש לעטוף את הבצק בניילון ולהכניס למקפיא. ניתן גם להקפיא גם מוצר מוכן(עוגה. לחמניות. ועוד) טרם אפייתו. יש להקפיד להכניס למקפיא לפני התפיחה.

פורסם 25/09/2016 | 09:55
מתנות לחג ומתנות בכלל
מאת: מלכה זיידנר

בסד החג בפתח ואם עדיין לא קניתם מתנות זה לא מאוחר כדאי להתייעץ עם המארח מה הם היו רוצים כמובן בסכום שהתכוונתם להוציא למתנה זה לא חייב להיות כלי לבית אלה אם כן המארחת תבקש זה יכול להיות משהו כמו כרטיסים למופע הצגה לסרט via כרטיסים לאטרקציה כלשהי כמו חמי געש סיור בארץ אם אתם קבוצה של מתארחים אפשר לקנות מתנה משותפת והכל כמובן בהתייעצות עם מקבל הצתנה ושימו לב מתנות אפשר להחליף תוך שבוע או שבועיים בלבד חג שמח

פורסם 20/09/2016 | 18:04
קנייה מסודרת
מאת: מלכה זיידנר

בסד החגים בפתח ערכי תפריט ורק לאחר מכן רשימת קניות מסודרת בהתאם לתפריט

פורסם 20/09/2016 | 18:03
אירוח קל ונעים
מאת: מלכה זיידנר

בסד החגים בפתח ואת מארחת בכדי לא ליצור לחץ ולהגיע חסרת כוחות לשולחן החג אפשר להכין חלק מהמנות מראש להקפיא ולהוציא בערב חג חג שמח

פורסם 20/09/2016 | 17:59
אירוח קל ונעים
מאת: מלכה זיידנר

בסד החגים בפתח ואת מארחת בכדי לא ליצור לחץ ולהגיע חסרת כוחות לשולחן החג אפשר להכין חלק מהמנות מראש להקפיא ולהוציא בערב חג חג שמח

פורסם 20/09/2016 | 17:48
בצק שמרים אורירי
מאת: מלכה זיידנר

בסד בכדי לקבל בצק שמרים אורירי במיוחד הוסיפו כפית אבקת אפיה בנוסף לשמרים

פורסם 14/09/2016 | 10:21
למנוע ספיחת שמן בזמן טיגון
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

להוסיף לבצק כפית קוניאק. לחצי קילו

פורסם 27/08/2016 | 22:59
כופתאות או קניידלך
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

חשוב שהבלילה תהיה דלילה למדי וחשוב לה לנוח לפני שצרים את הכופתאות ומבשלים אותן. זאת כדי שקמח המצות יספוג את הנוזלים.

פורסם 27/08/2016 | 22:56
לחזרת מבית טוב
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

לחזרת מתוצרת בית. כזאת שמכינים משורש מגורר וסלק אדום. כדאי להוסיף כף של חרדל טוב

פורסם 27/08/2016 | 22:54
פיטרוזיליה קצוצה
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

פירושה עלי פיטרוזיליה קצוצים. ללא הגבעולים. כדי להוריד את העלים מהגבעול. בקלות מחזיקים את הגבעול ותולשים את העלים שבקצהו העליון. עכשיו אוחזים את הגבעול ביד אחת. וביד השניה מחליקים את הבוהן והאצבע מלמעלה למטה. שאר העלים יורדים בקלות בתנועה זו

פורסם 27/08/2016 | 22:48
כדי לקבל קמח מצות עדין יותר
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

כדאי לעשות שתי פעולות. ראשית לשים את קמח המצות במעבד מזון ולהפעיל למספר שניות. לאחר מכן להעביר למסננת. כך יתקבל קמח דק יותר ועדין יותר

פורסם 23/08/2016 | 09:55
חשוב ומקל על העבודה מאד
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

מכינים את המצרכים לעוגה/ לתבשיל ולא מתרוצצים מהמקרר לכיריים לשיש. זה מאד מתיש מאד ולכן את המצרכים מכינים את כולם שיהיו בהישג יד. העבודה תזרום בקלילות.

פורסם 10/08/2016 | 17:50
אם והיה רצוי להוסיף
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

את ציר המרק לאורז לפי כמות האורז יוצא טעים להתעלפות. למדתי מאמי הגדולה בבישול. שהרבה למדו ממנה

פורסם 08/08/2016 | 13:52
צביעת בגדים.
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

בגדים שאיבדו מהצבע. בגדים בהירים ניתן לצבוע לצבעים אחרים.בגדים איכותיים שנמאס מהצבע ורוצים לשנות. מרתיחים מים בסיר עמוק ענק. יוצקים את הצבע ומערבבים לקבלת צבע אחיד. מכניסים את הבגד וכל הזמן מערבבים עם מוט/ מקל ארוך . לסובב עד שבגד ניתפס בצבע. מכבים להבה ושוטפים במים קרים מהברז היטב. לא לערבב את בגדים אחרים.

פורסם 08/08/2016 | 13:46
בהמשך לטיפ צביעת מקרונה
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

בכדי לקבל מבחר צבעים כל פעם מחדש . שוב חוזרים על הפעולה עם מים אחרים נקיים.

פורסם 08/08/2016 | 13:05
בהמשך לטיפ צביעת מקרונה
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

בכדי לקבל מבחר צבעים כל פעם מחדש . שוב חוזרים על הפעולה עם מים אחרים נקיים.

פורסם 08/08/2016 | 13:02
טיפ מעולה למסיבות גן ימי הולדת ובכלל להרשים בשולחנות
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

בסיר עמוק גבוה. מרתיחים מים יוצקים לסיר. מקרונה וצבע מאכל איכותי לא פשוט. ומבשלים יחד לקבלת הצבע הרצוי. ושוטפים היטב במים קרים מהברז.

פורסם 06/08/2016 | 17:59
טיפ עולמי וחסכוני חלב קוקוס
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

2 כוסות קוקוס. 2/12 כוסות מים רותחים להכנה בקערה מניחים קוקוס. ומעל יוצקים את המים הרותחים. מצננים עד לתערובת פושרת. מערבבים. מעבירים למעבד חשמלי ומעבדים 30 שניות. יוצקים למסננת מרופדת./גזה מעל קערה לוחצים כדי להוציא נוזלים. פנטסטיק

פורסם 05/08/2016 | 11:23
טיפ עולמייייייייייייייייייייייייייייייייייאגוזי מלך
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

להכניס אגוזי מלך לקערת מים עם 1 חבילה סודה לשתיה האגוזים משילים מעצמם את כל הריסוס הקטלני המים נעשים שחורים. והאגוזים טעם מהעץ טרי לחלוטין אין דברים כאלה

פורסם 04/08/2016 | 21:24
טיפ טעים ומוצלח מאד
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

תמיד היה כך אורז מטגנים ומוסיפים מים רותחים. אבל במקום מים תפלים מוסיפים ציר ממרק עוף. שבושל עם עוף וירקות ויש לנו אורז דליקטס שהרבה אנשים לא מכירים לדאבוני. המים של העוף מאוד טעימים ולאורז יש ארומה וטעם נהדר

פורסם 04/08/2016 | 21:19
טיפ שנתתי לפני 3 שנים.
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

ידוע ממחקרים שסוכר הוא הגורם לתחלואה ולכן אם משתמשים בכמות קטנה פחות. יותר יעיל לנו וגם טעים ולכן כתבתי לפני 3-4 שנים. שדי אם נשתמש בחצי הכמות שנימצא במתכון לעוגה. תמיד כתבתי 3/4 כוס זה הכמות המותרת והטעימה.

פורסם 01/08/2016 | 09:13
מתכון סודי
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

הצתברות אבן לקומקום החשמלי. תוך שניות וחסל. מניחים לתוך הקומקום חומצת לימון וראו הפלא ופלא. הקומקום בוהק בנקיונו לחלוטין

פורסם 28/07/2016 | 09:00
טיפ מעולה סודי מראש
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

לקחת קילו קמח מנופה לערבב עם 2 כפיות אבקת אפיה. יותר זול. והכמות פי 4

פורסם 25/07/2016 | 17:10
קומפלט פירות
מאת: מלכה זיידנר

בסד הילדים לא אכלו את הפירות אפשר להכין קומפוט פירות חתוכים מים סוכר מקל וניל לבשל על להבה קטנה עשרים דקות להגיש קר או להכין קונפיטורת פירות חתוכים סוכר קינמון הל פרוסת לימון לאדות על להבה נמוכה עד שהשירות מתרכזים לצנן ולהגיש על גלידה או עוגה או קונפיטורת ולהגיש אחרי הארוחה או למלא בבצק עלים

פורסם 24/07/2016 | 01:23
טעות משפט
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

מושלמת

פורסם 24/07/2016 | 01:22
אפשר גם כך
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

כשרוצים לאפות עוגה והתבנית לא מושלמת. על ידי תמיכה בצדדים עם 2 מכסים חסיני חום והעוגה יצאה מושחמת

פורסם 14/07/2016 | 13:09
איך למנוע חרקים מחסה כרוב וירוקים למינהם
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

בקערת מים יוצקים חומץ 1/4 כוס. ומכניסים את החסה/ ירוקים. / כרוב החומץ מנטרל את כל המזיקים למינהם תולעים חרקים. מוצאים מהמים ושוטפים במים נקיים

פורסם 09/07/2016 | 21:04
עשבי תיבול
מאת: מלכה זיידנר

בסד השתמשו לתבשילים ולמרקים בעשבי תיבול במקום אבקות מרק מוכנות

פורסם 09/07/2016 | 21:02
מופחת סוכר
מאת: מלכה זיידנר

בסד הפחיתו את כמויות הסוכר במתכונים גם אם תשימו 3/4 כוח סוכר במקום 1 כוס עדיין העוגה תהיה מתוקה ותצליח

פורסם 01/07/2016 | 15:43
בדיקת טעמים
מאת: מלכה זיידנר

בסד כשמכים תבשיל יש לבדוק ולתקן טעמים לפני שמורידים מהאש

פורסם 27/06/2016 | 18:09
מלח
מאת: מלכה זיידנר

בכל מתכון מתוק יש להוסיף קורט מלח מחדד את המתיקות

פורסם 25/06/2016 | 23:10
אורז אחד אחד
מאת: מלכה זיידנר

הסוד של אורז אחד אחד להוסיף לאורז בזמן הרתיחה 1 כף מיץ לימון

פורסם 24/06/2016 | 19:39
הכי נכון לעשות
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

הכי נכון לעשות את כל הפירות שאנו אוכלים לישטוף ולקרצף היטב. ושוב להכניס לקערת מים עמוקים מעורבבים עם חבילת סודה לשתיה חצי שעה. לישטוף במים היטב.אנו מונעים מהריסוס לרדת לפחות

פורסם 27/05/2016 | 12:47
חציל על האש
מאת: מלכה זיידנר

בסד לפני ששמים את החציל על האש לשטוף היטב לייבש לחרוץ עם סכין בשני הצדדים ולהכניס שני שום משפר את הטען

פורסם 27/05/2016 | 06:15
איך למנוע צריבה קשה מפלפל חריף בידיים / פורסם 27/5/2016 | 6:15
מאת: ג'וליאנה רומני חכמון

הצלחה גדולה טיפ שלי שנכתב בעיתון לאישה. איך למנוע צריבה קשה מפלפל חריף. בידיים. לשמן היטב ידיים בשמן חמניות

פורסם 17/05/2016 | 08:10
קוביות עגבניות טריות נגישים בכל רגע
מאת: רינה יחזקאל

בסד רוצים שתמיד יהיה לכן עגבניות טריות לבישול, לשקשוקה, למטבוחה. לוקחים עגבניות חולטים אותן במים רותחים, מקלפים חותכים לקוביות מחלקים למנות ושומרים בקופסאות או בשקית המיועדת להקפאה.

פורסם 15/05/2016 | 18:07
שמירה על טריות של מוצרים יבשים
מאת: מלכה זיידנר

בסד פתחתם שקית של בייגלה או אורז או במבה או כל מוצר אחר ונשאר יש לסגור הרמטי בכדי לשמור על הטריות בכל סופרמרקט מוכרים סוגר מפלסטיק איתו אפשר לסגור

פורסם 15/05/2016 | 18:00
איך פורסים עוגות גבינה /קרם
מאת: מלכה זיידנר

בסד.יש לקחת כלי עמוק עם מים להרטיב את הסכין ואז לפרוס את העוגה לטבול כל הזמן את הסכין במים

פורסם 13/05/2016 | 18:17
ממולאים
מאת: מלכה זיידנר

בסד כשמכינים ממולאים כדאי להכניס בצל מטוגן לתוך הבשר משפר את הטעמים

פורסם 09/05/2016 | 13:15
אחסון שמרים
מאת: מלכה זיידנר

בסד שמרים יש לאחסן במקרר שמרים יבשים להכניס עם האריזה המקורית בתוך כלי סגור ולשמור במקרר

פורסם 08/05/2016 | 23:32
הרחקת נמלים מהמטבח
מאת: מלכה זיידנר

בסד הניחו מקל קינמון או אבקת קינמון על השיש מרחיק נמלים

פורסם 08/05/2016 | 23:27
תזכורת
מאת: מלכה זיידנר

בסד אתם עסוקים מאוד הכנסתם מאפה כלשהו לתנור או הנחתם סיר אוכל על האש כוונו את שעון בפלאפון הנייד לשעה שאתם חושבים שהעוגה או התבשיל יהיו מוכנים

פורסם 08/05/2016 | 23:21
לימון מוסיף המון
מאת: מלכה זיידנר

בסד לפני שחוצים את הלימון כדאי לשטוף ליבש לגרר על פומפיה לשמור במקפיא טוב כתוספת לעוגות או לבישול

פורסם 08/05/2016 | 23:15
כורכום
מאת: מלכה זיידנר

בסד כורכום תבלין שחייבים בכל מטבח בעל תכונות טובות

פורסם 03/05/2016 | 20:50
לשמור על טריות של ירק
מאת: מלכה זיידנר

בסד קניתם פטרוזיליה כוסברה נענע ורוצים שישמר טרי עטפו בנייר כסף והכניסו למקרר

פורסם 26/04/2016 | 16:07
כללים לאפיית עוגת גבינה
מאת: מלכה זיידנר

בסד בכדי שעות גבינה תצליח א. לעבוד לפי מתכון לא להקציף את החלבון יותר מידי לשים קמצוץ מלח בהקצפה לאפות בתבנית יציבה לא חד פעמית ולא סיליקון לתת כמה תפיחות עם התבנית על השיש להוריד בועות להתחיל את האפייה בחום של 180 מעלות במשך 20 דקות ולרדת 120 מעלות לשעה לפתוח את התנור שעה אחרי שכיבינו את התנור להגיש את העוגה רק יום לאחר שהייתה במקרר בהצלחה

פורסם 21/04/2016 | 15:20
כך פותחים צנצנת
מאת: מלכה זיידנר

בסד כשאתם קונים צנצנת ריבה ולא ניתן לפתוח יש הפוך את בצנצנת לתת עם כף היד מכה קטנה ואז זה משתחרר ואפשר לפתוח

פורסם 21/04/2016 | 15:19
סדר בתבלינים
מאת: מלכה זיידנר

בסד בכדי שנדע איזה תבלין יש בכל צנצנת רצוי לכתוב על מדבקה את שם התבלין ולהדביק על ה צנצנת כמו כן עוד בחנות התבלינים לבקש מהמוכר שיכתוב על השקית👍

פורסם 21/04/2016 | 15:18
סדר בתבלינים
מאת: מלכה זיידנר

בסד בכדי שנדע איזה תבלין יש בכל צנצנת רצוי לכתוב על מדבקה את שם התבלין ולהדביק על ה צנצנת כמו כן עוד בחנות התבלינים לבקש מהמוכר שיכתוב על השקית👍

פורסם 20/04/2016 | 22:35
הסרת כתם דמן מבגד
מאת: מלכה זיידנר

בסד תוך כדי הארוחה התלכלכתם ממשהו שומני למרוח על כתם השומן פלמוליב או פרי לשפשף לשטוף ואין כתם

פורסם 20/04/2016 | 22:30
איך מקלפים עגבניות
מאת: מלכה זיידנר

בסד רוצים לקלוף עגבנייה בקלות יש לחרוץ עם סכין X בתחתית העגבניות ולשים בסיר עם מים רותחים לכסות ל10 דקות הקליפה יורדת בקלות

פורסם 05/04/2016 | 18:16
קניות
מאת: מלכה זיידנר

בסד הקיץ בפתח מוצרים מתקלקלים לצאת לקניות עם רשימה מסודרת ומפורטת לאחר שנבדוק במזווה במקרר במקפיא בכדי שלא יווצרו לנו עודפים של פג תוקף

פורסם 05/04/2016 | 18:08
הקפאת מוצרים
מאת: מלכה זיידנר

בסד כדאי תמיד להחזיק במקפיא חומוס או שעועית שהושרו מראש ולשלוף מהמקפיא כשצריך

פורסם 05/04/2016 | 18:05
הכנה לקראת בישול או אפייה
מאת: מלכה זיידנר

בסד החלטת לבשל או לאפות בדקי תחילה אם יש לך את כל המצרכים ואת הכלים המתאימים

פורסם 05/04/2016 | 18:00
ניקיון הקומקום
מאת: מלכה זיידנר

בסד לנקות את הקומקום מאבן יש לשים בקומקום מיץ לימון 2 כפות מלח למלא במים ולהרתיח

פורסם 17/03/2016 | 13:01
התססת שמרים לפני אפייה
מאת: מלכה זיידנר

בסד לפני אפייה בה משתמשים בשמרים יש לקחת את כמות השמרים הנדרשת להוסיף כף סוכר חצי כוס מים (מתוך כמות המים הנדרשת )לערבב להניח בצד לחמש דקות עד שיתסוס ואז להמשיך

פורסם 26/11/2015 | 16:41
מה עושים בכדי ששמן לא ישרף בזמן טיגון?
מאת: לילך טייב

כדי לא לגרום לשריפת השמן בעת הטיגון, כדאי מאוד להכניס גזר קלוף לסיר השמן. הגזר סופח אליו את הקמח הנושר מבצק הסופגנייה וכך השמן לא שורף את הקמח ולא נשרף בעצמו וגם לא מעלה עשן. וכמובן שיש לדאוג שלא להכניס את הגזר כשהוא רטוב כדי למנוע התזת שמן חם.

פורסם 26/11/2015 | 16:36
רוצים שהסופגניות שלכם יספגו כמה שפחות שמן לתוכן?
מאת: לילך טייב

הוסיפו 30 מ"ל ברנדי לכל ק"ג קמח. הברנדי גורם לסופגנייה לדחות את השמן וכך הסופגנייה סופגת לתוכה פחות שמן.

פורסם 18/10/2015 | 00:52
נגמר השומשום ואין מה לפזר על החלות
מאת: לילך טייב

אל דאגה, אם יש לך בבית אריזת בייגלה עם שומשום, רוקני את האריזה מבייגלה והשתמשי בשומשום שבתחתית האריזה, האמת יוצא יותר טעים משומשום רגיל. אני תמיד שומרת את השומשום שנשאר כשכולם גומרים את הבייגלה ושמה בשקית אוכל ושומרת עד לשעת הצורך.

פורסם 08/10/2015 | 13:56
נתקעת בלי ביצה למריחה
מאת: סמדר יעקב

אם אין לך ביצה למריחה על בורקס וכדומה מירחי מיונז עובד בגדול וחוסך בביצים . האמת טיפ של אודטה

פורסם 29/09/2015 | 01:29
קונוסים למילוי 👌🏻👌🏻
קונוסים למילוי 👌🏻👌🏻
מאת: ליאת נחמני

כשרוצים להכין קונוסים למילוי - מילוי מתוק או מלוח , תשמנו מעט את הקונוס ורק אז תלפפו את הבצק . טיפ נוסף הוא לא ללפף את הבצק עד הסוף , אלא להשאיר מעט מרווח - זה יקל עליכן מאוד להפריד את הבצק מהקונוס לאחר האפייה

פורסם 11/05/2015 | 16:10
טיפים לעוגת גבינה אפויה גבוהה
מאת: Dor Ben Dayan Amgar

לקראת שבועות- הסוד לעוגת גבינה אפויה גבוהה.. הוא שאין סוד!! לא משנה מה המתכון צריך לעבוד עפי כמה כללים: 1.להשתמש ברינג עם שוליים גבוהים ולצפות אותו בנייר אפייה ונייר כסף, אני קניתי רינג ב30 שח!!וכמובן לא למלא אותו לגמרי בבלילה.. להשאיר רווח קטן שיוכל לתפוח. 2.להכניס תבנית של מים מתחת לעוגה 3. סבלנות..לא לפתוח את דלת התנור ולהשמע להוראות! 4.להשאיר את העוגה בתנור עד לצינון מלא ולא לפרוס אותה עד אשר היתה במקרר לפחות כמה שעות ורצוי ללילה.בהצלחה!!

פורסם 11/05/2015 | 15:11
תוספת משגעת לעוגת שמנת פירורים
מאת: מיכל מלכה

הטיפ שלי הוא להוסיף לתערובת עוגת השמנת פירורים, 2-3 גביעי "דניאלה" בטעם וניל. מוסיף אוריריות וטעם ונילי לתערובת בקלי קלות.

פורסם 11/05/2015 | 15:10
ניקוי בקבוקים מפלסטיק קשיח
מאת: Ilanit Buzaglo

שמים בתוך הבקבוק סבון ומים לוקחים מגבונים דוחפים פנימה מכניסים סכין או מזלג מנקים את כל הליכלוך ואז מוציאים את המגבונים ושוטפים.

פורסם 11/05/2015 | 15:00
טיפ טיפה
מאת: ליאור ברנט

עד לחג השבועות לא להתפתות לקנות מאכליי גבינות חדשים,לפני החג תקנו גבינות אבל בכפולות.... מי יודע.... אחרי החג המדפים תמיד ריקים.

פורסם 23/04/2015 | 12:19
מה עושים כאשר האוכל יצא מלוח מידי
מאת: Yardena Vaknin

כאשר האוכל יוצא מלוח מידי. ניתן בכדי לאזן את הטעם לשפוך לתוכו חופן קצוצה של עלי פטרוזיליה.

פורסם 22/03/2015 | 18:13
התבשיל גולש??? לא עוד
מאת: שני

הכי מבאס כשהתבשיל/הנוזל שעל הגז גולש ומלכלך את הכל... אם תמרחו על השוליים העליונים של הסיר מרגרינה תמנעו מהעוגמת נפש. בהצלחה.

פורסם 09/03/2015 | 22:24
תמיד תעדיפו חמאה או שמן על מרגרינה
מאת: אליה קלמנוביץ

עד כמה שמרגרינה נשמעת מפתה, היא מסוכנת ביותר לבריאות. כפי שקשה לנקות אותה מכלים כך גם לגוף קשה לנקות אותה מהעורקים ולבסוף היא מצטברת וגורמת למחלות רבות כמו סתימות בעורקים (תרשת עורקים), בעיות לב וכמובן מוות.

פורסם 09/03/2015 | 22:22
הכנת הבצקי שמרים והבצקים בכללי
מאת: אליה קלמנוביץ

לא משנה איזה בצק את\ה מכינים (בייחוד שמרים), תקפידו להוסיף את המלח תמיד בתחתית הקערה לפני כל שאר המרכיבים, ככה תהיו תמיד בטוחים שהבצק לא "ייפול" בגלל המגע עם המלח, שידוע שהורס את פעילותם של השמרים