פירה דלורית בגבינת עיזים וניחוח רוזמרין - והכל אודות הדלורית וערכיה הבריאותיים
מאת: ציפי פיחוביץ Tsipi Pichovich, פורסם: 10/11/2017 | 23:00
תקציר המתכון:
תוספת נפלאה לאוהבי רוזמרין. כמה פשוט ככה טעים ואפילו "על הדרך" מפוצץ בערכים תזונתיים ועם אינדקס ועומס גליקמי נמוכים
קטגוריה: תוספות,
מספר מנות: 0,
זמן הכנה: 0 דקות,
כשרות: כשר חלבי,
דרגת קושי: בינוני
מרכיבים
הכל אודות הדלורית
-
דלורית שייכת לקבוצת פירות המכונה באנגלית "קישוא חורף" (winter squash), שמקורה בזני פרא שגדלו בשטח שבין גואטמלה למקסיקו. הם נמנים על משפחת הדלועיים, שכוללת גם את המלפפון, הקישוא, האבטיח והמלון.
-
ערכים תזונתיים
-
...................
-
הדלורית היא ירק ולא פחמימה. היא בעלת אינדקס גליקמי נמוך 41 ועומס גליקמי נמוך 8
-
הדלורית היא מקור לחומרים נוגדי דלקת כמו אומגה 3 ובטא קרוטן, שחשובים למערכת החיסון ומסייעים להגנה מפני שפעת והצטננות
-
מחקרים מהשנים האחרונות מחזקים את חשיבותם של הקרוטנואידים נוגדי החמצון המצויים בדלורית, דוגמת אלפא קרוטן ובטא קרוטן (לוטאין וזיאקסנטין שחשובים לבריאות העין ובטא-קריפטוקסנטין). קיימות עדויות מחקריות לכך שחומר המצוי בפרי עשוי להפחית יצירת כולסטרול.
-
הדלורית עשירה בוויטמין A (תומך בפעולת מערכת חיסון), ויטמין C (נוגד חמצון המנטרל רדיקלים חופשיים. בכוס דלורית מבושלת יש כשליש מהדרישה היומית), ויטמינים מקבוצת B דוגמת B6, B2, B3 וחומצה פולית (תורמים לאיזון הסוכר בדם ומניעת סוכרת סוג 2), סיבים תזונתיים, מנגן, נחושת, אשלגן ומגנזיום וכן חומצות שומן אומגה 3 מסוג ALA (נוגדות דלקת. בכוס דלורית מבושלת כ- 340
-
מיליגרם).
-
פחות מ- 15% מהקלוריות שבפרי נובעות משומנים וככול שמדובר בשומנים הרי אלו כוללים כאמור אומגה 3 ממקור צמחי. מקורן של כמחצית מהקלוריות שמכיל הפרי נובע מתרכובת דמוית עמילן. לזו יש הרכב כימי שונה מעמילנים אחרים והוא בעל תרומה בריאותית מעבר לאספקת פחמימות מורכבות. הסוכרים המורכבים מכילי הפקטין שנמצאים בדופן התא צמחי של הדלורית מהווים חומר נוגד דלקת.
-
אכילת דלורית מבושלת אינה ידועה כמחוללת תגובה אלרגית ואף אין בפרי כמויות מדידות של אוקסלאטים, פורינים או שיירים של חומרי הדברה
-
לקינוח, ראוי להזכיר את הערכים התזונתיים המעולים של הגרעינים הלבנים שמכילים בני קבוצת קישוא החורף. אם תאפו אותם כ- 20 דקות (בשכבה אחת) ב- 70 מעלות כמעט שלא תפגעו בתכולת החומצה הלינולאית (אומגה 6) החומצה האולאית (כמו בזית ובאבוקדו) שבהם.
-
רכישה ואחסון
-
.................
-
העונה של קישואי החורף היא בעיקר מאוגוסט ועד מרס. בחרו פרי קשה, כבד (יחסית לגודלו), בעל קליפה נטולת פגמים בצבע עמום, עם פסי אורך ירוקים בקודקוד, מה שמבטיח דלורית טרייה עם מעט גרעינים ותוכן כתום מוצק.
-
את הפרי כדאי לשמור במקום קריר ומוצל. הוא יוכל להישמר במיטבו עד 6 חודשים.
-
לאחר פריסה של הפרי יש לכסות את החלק שנותר בניילון נצמד ולשמרו במקרר. הוא יישמר שם במיטבו מספר ימים. ניתן גם לחתוך את הפרי למנות ולהקפיאן בתוך שקית אטומה שהאוויר הוצא ממנה (ככול שניתן).
מצרכים ל-8 מנות
-
2 יחידות דלורית בגודל קטן-בינוני (עם פסי אורך ירוקים בקודקוד, מה שמבטיח דלורית טרייה עם מעט גרעינים ותוכן כתום מוצק )
-
1 כוס גבינת פטה עיזים 5%
-
4 כף חלב
-
2 כף עלי רוזמרין קצוצים דק-דק
-
פלפל שחור גרוס
-
מלח דק
אופן הכנה
-
לקלוף את הדלורית בקולפן, לנקות את הגרעינים ולחתוך לקוביות קטנות
-
להרתיח שפע של מים בסיר גדול ולהוסיף מלח בנקודת הרתיחה
-
להכניס את קוביות הדלורית למים הרותחים, לכסות ולבשל עד ריכוך, כ-15-20 דקות
-
לסנן את המים, להוסיף את יתרת המצרכים ולמעוך לפירה בעזרת ממחה או בלנדר מוט
-
לתקן טעמים
-
ניתן להקפיא ולחמם במיקרוגל